Uw dementievriendelijke uitvaartverzorger

Uw dementievriendelijke uitvaartverzorger

Een op de vijf mensen krijgt te maken met dementie.

Dit betekent (o.a.) dat ik ook mensen ontmoet met dementie of waarvan de partner dementie heeft. Naasten zijn – behalve met alle zaken rondom het afscheid – in de dagen na een overlijden ook intens bezig met vragen zoals: leidt de afscheidsdienst niet tot heftige emoties voor bijvoorbeeld moeder? Doen we haar niet te veel pijn? Hoe kunnen we prikkels vermijden? Lijdt dit niet tot te veel onrust? Hoe zullen de andere aanwezigen reageren? Omdat ik families zo goed mogelijk bij wil staan en adviseren, vond ik het nodig om mij meer te verdiepen in dit veelomvattende onderwerp. Een cursus “dementievriendelijke uitvaartverzorger” bood zich aan. Tijdens deze cursus is het rekening houden met en het omgaan met nabestaanden met dementie ruim aan bod gekomen. Ik vind dit van essentieel belang; basisgevoelens zoals angst, verdriet of boosheid worden nooit aangetast. Onrust kan dus ook ontstaan doordat men voelt dat er verdriet is. Door een nabestaande met dementie in het geheel niet te betrekken, zou dit zelfs kunnen leiden tot een ‘dubbel verlies’. Met de aangereikte handvatten kan ik adviseren hoe nabestaanden met dementie ook afscheid kunnen nemen . En dat kan, naast al dan niet aanwezig zijn bij de afscheidsdienst, op zoveel andere momenten (uiteraard steeds in overleg met de familie). Indien gewenst, kan ik u daar in een persoonlijk gesprek meer over vertellen.

Met de opgedane kennis tijdens deze cursus kan ik families nog beter bijstaan en adviseren. Eén uitspraak van Huub Buijssen, gezondheidszorgpsycholoog, blijft mij zeker bij: “Het hart wordt niet dement”.