De eerste stappen na een overlijden

De eerste stappen na een overlijden

Regelmatig krijg ik de vraag wat er eigenlijk moet gebeuren na een overlijden? Daar wil ik in deze column graag aandacht aan geven.

Na een overlijden moet eerst contact opgenomen worden met een (huis-)arts. Deze (huis-)arts stelt het overlijden ‘officieel’ vast en verklaart dit door enkele formulieren in te vullen.

Daarna kunt u telefonisch contact opnemen met een uitvaartondernemer. Aan hem/haar kunt u de formulieren overhandigen, die de arts heeft ingevuld. De uitvaartondernemer zorgt dan voor aangifte van overlijden. U ontvangt binnen enkele dagen een uittreksel uit het overlijdensregister.

U mag altijd zelf bepalen welke uitvaartondernemer u wilt benaderen. Ook al is er sprake van een uitvaartverzekering en doet een polis anders vermoeden: de keuze ligt bij u.

De uitvaartondernemer zal vervolgens met u afspraken gaan maken over de verzorging en opbaring van de overledene, het rouwdrukwerk, waar en wanneer het afscheid zal plaatsvinden. Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven of gecremeerd worden. En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen.

Als uw dierbare is overleden neem dan de tijd om contact op te nemen met naasten en samen afscheid te nemen. De intimiteit van het samenzijn is waardevol, het regelen van de uitvaart kan best even wachten.

Wanneer iemand uit uw directe omgeving overlijdt, komt er vaak veel en in een hoog tempo op u af. Daarnaast zijn er familieleden/vrienden, die u willen condoleren en een laatste groet willen brengen aan de overledene. Mijn advies is hiervoor bepaalde tijden/dagdelen in te plannen, zodat u op andere momenten de gelegenheid hebt om andere zaken te regelen en – zeker heel belangrijk – bij de overledene te zijn of even rust te nemen.

Overweeg, indien mogelijk,  vóór een overlijden met de uitvaartondernemer van uw keuze in gesprek te gaan. Tijdens dit gesprek kunt u uw wensen aangeven en vragen stellen. Dit brengt rust en zorgt voor minder drukte na een overlijden.