Een thuisopbaring is ook bij warm weer mogelijk.

Een thuisopbaring is ook bij warm weer mogelijk.

Mevrouw lag de laatste periode van haar leven op bed in de woonkamer. De kinderen en kleinkinderen liepen vaak binnen, ze dronken koffie, terwijl haar man op de bank een voetbalwedstrijd probeerde te volgen. Mw. kon zo genieten van de gezellige drukte om haar heen. Na haar overlijden leek het bijna vanzelfsprekend dat ze in de huiskamer opgebaard zou worden. Een prachtige overtrek met foto’s van haar kleinkinderen, omringde haar lichaam met liefde en warmte.

Steeds vaker wordt gekozen voor een thuisopbaring. Het biedt dan ook veel voordelen. De overledene blijft in de eigen vertrouwde omgeving. Je kunt op elk moment van de dag bij de overledene zijn, zonder telkens de deur uit te hoeven. Daarnaast kun je thuis prima een condoleance of afscheidsbezoek organiseren. Het warme weer van de laatste tijd en het thuis opbaren van een overledene lijkt niet echt een goede combinatie. Toch kan dat!

Om het afkoelen van de overledene te versnellen adviseer ik bij (langdurig) warm weer de overledene eerst 24 uur te koelen in een centrale koeling. Daarna kan de overledene weer naar huis en op een koelplaat opgebaard worden.

Licht balsemen, ook thanatopraxie genoemd, is een relatief nieuwe manier van opbaren en is zeer geschikt voor een thuisopbaring bij warm weer. Tijdens een lichte balseming worden de lichaamseigen vloeistoffen van de overledene vervangen door een conserverende vloeistof. Hierbij hoeft de overledene niet gekoeld te worden. Het lichaam voelt niet koud aan en neemt de temperatuur van de omgeving aan. De overledene krijgt dankzij de behandeling de eigen natuurlijke kleur terug. Wel dient de overledene voor een paar uur naar het uitvaartcentrum te worden gebracht voor het uitvoeren van de behandeling. Daarna kan de opbaring thuis zorgeloos verlopen.

Previous PostNext Post