Resomeren, een (duurzaam) alternatief voor begraven en cremeren

Resomeren, een (duurzaam) alternatief voor begraven en cremeren

Groene alternatieven

In Nederland kun je momenteel kiezen voor een begrafenis, een crematie, een zeemansgraf of het lichaam beschikbaar stellen voor de wetenschap. Maar de ruimte voor begraven raakt op. Crematie gebruikt veel gas en zorgt voortdurend voor schadelijke uitstoot. Omdat we ons steeds meer bewust worden van onze ecologische voetafdruk, is gezocht naar groene alternatieven. In november 2020 liet de minister van Binnenlandse Zaken weten dat het kabinet resomeren wettelijk mogelijk gaat maken (waarschijnlijk dit jaar).

Resomeren

Onlangs heb ik mij uitgebreid laten informeren over deze nieuwe uitvaarttechniek. Het woord resomeren stamt af van het Griekse woord ‘resoma’ dat ‘hergeboorte van het lichaam’ betekent. Resomeren wordt ook wel ‘watercrematie’ genoemd. Bij resomeren wordt dus water in plaats van vuur gebruikt tijdens het crematieproces.  De overledene wordt in een resomeerunit (stalen drukvat) gelegd. Door middel van een combinatie met water en vloeistof (kaliumhydroxide) wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken.

Duurzaam

Het water kan teruggegeven worden aan de natuur en het poeder kan, net als de as na een crematie, worden verstrooid of bewaard in een urn of sieraad. Bij dit proces is er sprake van aanzienlijk minder uitstoot dan bij begraven of cremeren. Het is een veilig alternatief, vraagt minder ruimte en water, de stroom kan duurzaam worden opgewekt en er wordt weinig gebruik gemaakt van grondstoffen.

Vergelijkbaar

Een uitvaart waarbij gekozen wordt voor resomeren is, tot het moment waarop de overledene daadwerkelijk wordt gecremeerd, precies hetzelfde als bij een begrafenis of crematie.

De verwachting is dat watercrematie zal worden aangeboden tegen een vergelijkbare prijs als een vuurcrematie.

Tenslotte is het een positieve ontwikkeling als we meer keuzevrijheid krijgen voor een afscheid dat recht doet aan persoonlijke wensen. Het duurzame aspect zal mensen zeker aanspreken. Wilt u meer informatie over dit onderwerp kunt u contact met mij opnemen.