Bewegingen in de wijze van afscheid nemen

Bewegingen in de wijze van afscheid nemen

De ingrijpende gebeurtenissen van de afgelopen jaren, hebben de wijze van afscheid nemen veranderd. We werden gedwongen om uitvaarten in kleine kring te organiseren.

Afscheid in kleine kring

Ik merk dat families vaker de voorkeur geven aan het afscheid nemen in kleinere (of besloten) kring. Een uitvaart met alleen directe naasten zorgt voor een intiem en persoonlijk afscheid.

Zo mocht ik vorige week nog een uitvaart in kleine kring begeleiden van een vrouw, die nog midden in het leven stond en heel sterk was geweest in het verbinden van mensen. Alleen directe naasten en mensen, die van betekenis zijn geweest in het leven van deze vrouw waren aanwezig. Gezien de beperkte ruimte werd de mogelijkheid geboden de dienst via een livestreamverbinding te volgen. Het werd een bijzonder persoonlijk afscheid met prachtige woorden en beelden, een in memorie door mevrouw zelf geschreven, we zongen gezamenlijk ‘Those were the days’, er was aandacht voor de kleinkinderen door een verhaaltje voor te lezen en live werd er een prachtig Ave Maria gezongen. Je zou kunnen zeggen: een uitvaart ‘op maat’.

Afscheid in groter verband

Een afscheid in groter verband is natuurlijk nog steeds mogelijk.

De laatste periode begeleidde ik ook regelmatig een uitvaart in een kerk, waarin de banken weer eens goed gevuld waren. En in een crematorium, waarbij ik sinds lange tijd weer mensen zag staan, bij gebrek aan voldoende zitplaatsen.

Maar het toenemend aantal uitvaarten in kleinere kring was toch wel opvallend. Op prachtige, sfeervolle locaties, thuis in de tuin of zelfs op de kamer van de overledene.

Eén ding is zeker niet veranderd: elk afscheid paste bij de overledene en was een warm en persoonlijk eerbetoon aan hem/haar die zo gemist zal worden.