“De dood: praat erover, niet eroverheen.”

“De dood: praat erover, niet eroverheen.”

‘Ja, dat moeten wij ook eens doen’.

Deze quote van de SIRE heeft u waarschijnlijk de afgelopen tijd wel eens voorbij zien komen of gehoord. Regelmatig hoor ik dan meteen: ‘Ja, dat moeten wij ook eens doen’. En vervolgens blijft het vaak bij dit voornemen. Hoe belangrijk het is om toch eens met elkaar te praten over je wensen bij overlijden, bleek afgelopen week weer eens heel duidelijk.

Een alleenstaande vrouw

Enkele jaren geleden werd ik gebeld door een alleenstaande vrouw. Haar echtgenoot was overleden en haar kinderen woonden aan de andere kant van het land. Mevrouw beschikte over een ‘broze’ gezondheid en wilde haar wensen met mij bespreken voor het geval zij zou komen te overlijden. Ze wist tot in detail aan te geven wat ze wilde wat betreft de opbaring, kleding, de rouwkaart, bloemen, rouwbezoek en de inhoud van de afscheidsdienst. Ik heb haar wensen uitgewerkt en vastgelegd op papier. Het gaf mevrouw rust, zeker nadat zij met haar kinderen had gesproken en verteld waar de betreffende papieren lagen voor het geval zij kwam te overlijden.

Geheel onverwachts

Plotseling wordt mevrouw opgenomen in het ziekenhuis en geheel onverwachts overlijdt ze de volgende dag. De kinderen hebben, samen met mij, het afscheid kunnen regelen zoals moeder dit wilde. Een fijne gedachte, bovendien gaf het hun ook wat tijd en rust. Zo belangrijk, zeker omdat er al zoveel geregeld moet worden in de eerste dagen na een overlijden.

Wensen bij overlijden

Wilt u uw wensen vastleggen dan kunt u bij mij, geheel vrijblijvend, een document ‘wensen bij overlijden’ aanvragen. Ik ben natuurlijk ook bereid met u in gesprek te gaan om antwoord te geven op uw vragen. De dood hoort nu eenmaal bij het leven, dus praat erover en niet eroverheen.

gerelateerde berichten

54 Responses