Staatsbegrafenis Koningin Elizabeth

Staatsbegrafenis Koningin Elizabeth

Na het overlijden van Koningin Elizabeth zagen we dagelijks hoe de Britten de complexe ceremonies en rituelen, die horen bij een staatsbegrafenis, weten uit te voeren.  Het Verenigd Koninkrijk heeft dergelijke rituelen niet meer uitgevoerd sinds de dood van de vader van Elisabeth, George VI, in februari 1952 en die van Winston Churchill in 1965.

De periode tussen de dood en de begrafenis van de koningin duurt tien dagen. Het lichaam van koningin Elisabeth is gebalsemd, zodat het ontbindingsproces minder snel op gang komt. Daarnaast is de kist met loden elementen ‘verzwaard’. Lood heeft namelijk ook een conserverende werking. De kist voor Koningin Elizabeth schijnt al zo’n dertig jaar geleden gemaakt te zijn. Hij is van eikenhout en weegt tussen de 250 en 318 kilo. Voor de dragers niet alleen een eervolle, maar letterlijke een zware taak om een dergelijke kist te ‘schouderen’.  In Nederland is het overigens verboden om personen in een loden kist te begraven, omdat de stoffelijke overschotten dan niet kunnen vergaan.

Afgelopen maandag werd er met indrukwekkende ceremonies en rituelen definitief afscheid genomen van Queen Elizabeth. Zij is heel lang het staatshoofd van het Gemenebest geweest. Met een enorm groot verantwoordelijkheidsgevoel en toewijding heeft zij 70 jaar haar ‘taak’ uitgevoerd. Als zo iemand overlijdt, voelt dat als het einde van een tijdperk. De inwoners van het Verenigd Koninkrijk, oud én jong, willen haar daar oprecht voor danken.

Wat ík alleen maar kan hopen is dat – gezien alle protocollen en plichtplegingen – de kinderen en kleinkinderen van Koningin Elizabeth ook de tijd krijgen om in alle rust persoonlijk afscheid te nemen van hun moeder. Want naast Koningin was Elizabeth ook de moeder van haar vier kinderen. En ondanks alle aandacht en steunbetuigingen kan niemand de leegte vullen die een moeder achterlaat.