Soldaten Market Garden zorgen voor een ‘bijzonder’ eerbetoon aan Broer (Johan) van der Zanden.

Een ‘bijzonder’ eerbetoon

Soldaten Market Garden zorgen voor een ‘bijzonder’ eerbetoon aan Broer (Johan) van der Zanden.
Foto: MooiRooi Krant

Net zoals velen met mij ben ik geraakt door de warmte, het respect en het gevoel van saamhorigheid bij de herdenking van 75 jaar Market Garden in ons dorp.

Na het bewuste weekend mag ik op maandagochtend de uitvaart begeleiden van Broer (Johan) van der Zanden (92 jaar) uit Olland. Tijdens de voorbereiding van zijn uitvaart hoor ik, dat hij net na de 2e Wereldoorlog met paard en wagen op een mijn is gereden. Na dit ongeluk heeft hij twee jaar moeten revalideren. En zijn leven lang ondervond hij hiervan nog last. Als we met de rouwwagen het Kerkplein oprijden, zie ik dat er een jonge soldaat heel bewust stil gaat staan en salueert op het moment dat de baar met de kist de kerk wordt ingereden. Een prachtig gebaar, zo maar uit het niets.

Tijdens de uitvaartdienst ga ik even naar buiten. En zie ik meerdere soldaten in het dorp. Ik loop naar ‘de sergeant’ en vertel hem dat ik onder de indruk ben van het eerbetoon van die ene soldaat. Voorzichtig vraag ik of het mogelijk is om de heer Van der Zanden, op het moment dat hij de kerk wordt uitgeleid, een laatste groet te brengen. De sergeant geeft al antwoord, voordat ik klaar ben met mijn vraag. En enkele minuten later heeft hij een aantal soldaten in formatie bij de kerk geplaatst. Het kan geen toeval zijn: een laatste groet, een eerbetoon aan een man die pas vorig jaar eervol is erkend als oorlogsslachtoffer.

Mannen, helaas kunnen wij jullie niet persoonlijk bedanken. Maar weet dat de familie (en ik) geroerd zijn door jullie waardig eerbetoon. Een kippenvelmoment. Dat nooit meer vergeten zal worden.

Dank jullie wel!

Wilma van Casteren (Uitvaartzorg).

De familie heeft haar toestemming gegeven dit verhaal te publiceren.