Wat maakt de meeste indruk op jou?

Wat maakt de meeste indruk op jou?

Regelmatig krijg ik de vraag welk afscheid of welke uitvaart op mij de meeste indruk heeft gemaakt. Een vraag, waar ik steeds weer over na moet denken. Want eigenlijk maakt elke laatste uitvaart de meeste indruk op mij. En dan niet zo zeer de uitvaart op zich, maar het vertrouwen dat je telkens weer krijgt van de naasten die mij benaderen. Dát maakt vooral indruk op mij. Want vaak maak ik pas kennis met de naasten als de betreffende persoon is overleden. Je komt binnen op een moment dat verdriet en onmacht overheersen. Je komt binnen op een moment dat de naasten juist bij elkaar willen zijn. Je komt binnen op een moment dat er eerst alle tijd dient te zijn voor het verdriet, terwijl er eigenlijk ook zo veel geregeld moet worden.

Deze momenten vragen van mij om te zorgen voor rust, zaken goed aan te voelen en in te schatten, maar het vraagt nog veel meer van de naasten. Want zij dienen een afscheid te regelen van een dierbaar overledene, met iemand (mij) die men eigenlijk nauwelijks of niet kent. En dát vraagt om een groot vertrouwen.

Ik zal dan ook nooit zeggen dat ik een uitvaart aan het regelen ben. Voor mij voelt het echt als het mogen begeleiden van een familie in de dagen tussen het overlijden en het afscheid. In deze periode probeer ik er op de achtergrond ‘te zijn’.

Na afloop van een afscheidsdienst krijg ik – of de naasten – nogal eens de vraag of ik familie ben van de overledene. Voor mij een teken dat ik echt goed heb geluisterd en heb aangevoeld wat de wensen waren van de overledene en/of de naasten.

Op gepaste wijze aanwezig zijn en te zorgen voor een heel persoonlijk afscheid, dat is waar ik voor wil staan in mijn prachtige en dankbare werk.