donorregistratie en overlijden

Donorregistratie en overlijden; informatieavond op 3 maart a.s.

 Als uitvaartverzorger krijg ik wel eens de vraag welke organen e/o weefsel geschikt zijn voor donatie als iemand niet in het ziekenhuis overlijdt. Alleen overlijdens op de Intensive Care komen in aanmerking voor orgaandonaties, maar voor weefseldonatie (zoals b.v. de huid) zijn de regels soepeler.

Op 1 juli 2020 start het nieuwe donorregister. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar komt dan in dit register. Ongeacht uw keuze, is het is belangrijk dát u kiest. Dan weet uw partner en/of familie of u donor bent. Als u geen keuze invult, dan vult de overheid na 1 juli 2020 ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ voor u in. Dat betekent dat uw organen na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts zal dit met uw familie bespreken. Als uw familie heel zeker weet en kan uitleggen aan de arts dat u echt geen donor wilde zijn, dan gebeurt dat niet. Het is dus belangrijk dat u van elkaar weet wat uw keuze is. En uw keuze in te vullen op www.donorregister.nl

Informatieavond:

Omdat ik u de gelegenheid wil bieden u zo goed als mogelijk te informeren, heb ik een informatieavond rondom het thema donorregistratie georganiseerd.

Op dinsdag 3 maart a.s. bent u van harte welkom in (het zaaltje) van de Gouden Leeuw op de Markt. Vanaf 19.30 uur zal dhr. C. van der Schans, voorlichter bij de Nederlandse Transplantatie Stichting (ook zelf een transplantatie ondergaan) u het een en ander vertellen over de donorwet en uw vragen beantwoorden. Ook Michelle is aanwezig, zij wordt momenteel ingewerkt als vrijwilliger en neemt u mee in haar bijzondere verhaal als nabestaande van een donor.

Toegang is gratis en de eerste consumptie bied ik u graag aan.

Ik hoop u te mogen verwelkomen op dinsdag 3 maart.