Je weet nooit hoe vroeg het te laat kan zijn

Je weet nooit hoe vroeg het te laat kan zijn

Steeds vaker denken mensen bij leven al na over het afscheid na hun dood en willen tijdens een gesprek met mij hun wensen vastleggen. Zo’n gesprek kan nuttig zijn en ook rust geven. Voor nabestaanden is het vaak moeilijk als zij naast het verdriet ook nog moeten gaan nadenken over wat de overledene gewild zou hebben.

Kortgeleden had ik op uitnodiging van een echtpaar, een gesprek over de wensen voor hun toekomstige uitvaart. Beiden waren op dat moment nog kerngezond, sportief en actief in het maatschappelijk en sociale leven.

Enkele weken na het laatste gesprek kreeg ik van mevrouw bericht:

“Wilma, Het is ongelooflijk maar waar. Op het moment dat ik weer met jou contact zocht, kreeg ik kort daarna te horen dat mijn man ongeneeslijk ziek is en waarschijnlijk nog maar kort te leven heeft. Van een supergezonde man die genoot van het leven en waarvan we allemaal dachten dat hij het eeuwige leven had, is zijn levensverwachting plotseling zeer kort… Ik wil je dit toch even vertellen, want waarschijnlijk heb ik je nodig.”

Zo snel kan het dus gaan. Een moeilijke tijd breekt aan. Afscheid nemen valt zwaar. Het idee dat de wensen en afspraken na het overlijden zijn vastgelegd, geeft in elk geval rust. De tijd die het gezin nog samen heeft is heel waardevol.

Wilt u ook uw wensen vastleggen dan kan ik u het document ‘wensen bij overlijden’ kosteloos toesturen (per post e/o digitaal). Ook ben ik bereid, geheel vrijblijvend, met u in gesprek te gaan. Je weet nooit hoe vroeg het te laat kan zijn.

 

Betreffende familie heeft toestemming gegeven voor publicatie.